Verliefd, verloofd, getrouwd, zwanger…?

Onze verliefdheid was er zo eentje uit het boekje: je hebt elkaar al een aantal keren gezien en dan ineens slaat de vonk over. Zonder dat er feitelijk iets gebeurde, gebeurde er zo veel! Zoiets is súper goed voor je dieet, want ik heb echt dagen niet gegeten. Heel voorzichtig begon ik af te tasten of Edwin hetzelfde had ervaren, maar natuurlijk had hij me hartstikke door. Een spannende en leuke tijd volgde die resulteerde in een urenlange boswandeling waarna we samen besloten te zien wat dit ons ging brengen. Al snel verkocht ik mijn huis, trok ik bij Edwin in en leefden we echt ons verliefde leven.

Toen ik na een training van drie dagen weer thuiskwam en Edwin me ophaalde, vond ik hem vreemd. Het is moeilijk te beschrijven maar hij was duidelijk anders. Eenmaal thuis viel dat op zijn plek: hij had zijn aanzoek voorbereid en gepland voor dit moment. Daar hoefde ik natuurlijk nog geen halve seconde over na te denken: natúúrlijk trouwde ik graag met hem! Hij is de liefde van mijn leven en hij zou de papa van mijn toekomstige kindjes worden.

Ook al voor dit aanzoek spraken we over onze kinderwens. Voor mij was die heel sterk, maar wel nadat we getrouwd zouden zijn. Verstandelijk is dat voor mij de juiste volgorde: eerst echt voor elkaar kiezen en trouw aan elkaar beloven voordat je de verantwoordelijkheid van het opvoeden van een kind samen op je neemt. En tegelijk had ik gevoelsmatig natuurlijk helemaal geen zin om nog te wachten op de bruiloft die pas een jaar later zou zijn. Edwin deelde gelukkig deze kinderwens, maar gaf ook aan dat hij heel graag eerst van onze tijd samen wilde genieten. Het ging allemaal al zo snel, en we hadden het zo ontzettend leuk samen. Dus we wachtten met het stoppen met de pil tot de bruiloft.

Dat ik graag eerder wilde stoppen met de pil was ook omdat ik inmiddels in mijn omgeving had gezien dat kinderen krijgen niet vanzelfsprekend is. Twee goede vriendinnen zaten eerder in een ICSI-traject. De statistieken liegen er ook niet om: zwanger worden is voor 1 op de 6 stellen niet vanzelfsprekend. Het maakte mij best bang om mijn vriendinnen zo hard te zien knokken voor iets dat voor anderen zo vanzelfsprekend en makkelijk is. Of lijkt. Hoe zal het bij ons gaan? Gaat dat ook jaren duren? Het lijkt allemaal wel goed, maar je weet het niet. Eén van deze twee vriendinnen zei al eens: ‘joh, wij hebben die ellende al gehad, de kans dat het bij jullie ook niet wil lukken is dan alweer een stuk kleiner!’. Hoe graag je dat ook gelooft, iedereen die een beetje verstand van statistiek heeft weet dat het met kansen helaas zo niet werkt. Toch hoopte ik natuurlijk dat ze gelijk had.

In het voorjaar van 2016 trouwden we. Wat was dat fantastisch! Mocht je dit lezen en nog niet getrouwd zijn: DOEN! We hadden echt een fantastische dag met fantastische mensen en hebben er enorm van genoten. Zoals een vriendin van mij altijd zegt, is Edwin echt een ‘master cadeau bedenker’. Dat bevestigde hij nogmaals door mij met Valentijnsdag 2016 een huwelijksreis naar Mauritius cadeau te geven! Als je het niet kent: stel je een bounty-eiland voor en doe daar niets meer aan. Dat is Mauritius. Lui-lekker-land, all-inclusief, bediening aan het zwembad, dineren op het strand, met Dolfijnen zwemmen in de oceaan… per-fect! Twee dagen na onze bruiloft vertrokken we naar dit oord om bij terugkomst gelijk door te vliegen naar de volgende bestemming waar ik voor mijn werk moest zijn.

Ik herinner me nog dat het tijdens die zakenreis was dat ik voor het eerst na het stoppen met de pil weer ongesteld werd. Nu was het begonnen! Mijn cyclus pakte zich dus keurig weer op na zovele jaren pil slikken. Een hele geruststelling. Ik hoorde immers wel eens dat het zo maar een jaar kon duren voordat je cyclus weer op orde is na al die hormonen die je slikt. Daar had ik natuurlijk geen zin in, want voor m’n gevoel had ik al een jaar gewacht. Nu we getrouwd waren mocht het dan ook wel vlot gebeuren. Uiteraard had ik alvast zo’n menstruatie-app geïnstalleerd en die kon ik nu in gebruik gaan nemen: bijhouden wanneer ik ongesteld werd, wanneer dan ongeveer mijn volgende menstruatie zou zijn en dus ook wanneer de eisprong geschat werd. Vooraf bedenk je dat je niet zo geforceerd met elkaar naar bed wilt gaan, maar geloof me. Als je eenmaal je zinnen hebt gezet op zwanger worden, dan mik je heus wel op die ene paar dagen in de maand dat de kans op bevruchting het grootst is.

Hoewel het van mij allemaal wel snel mocht gaan, probeer je je er toch op in te stellen dat het een paar maand kan gaan duren: slechts 30% is na drie maanden zwanger. En nu ik dat schrijf, denk ik: nee. Wát een onzin. Als je stopt met de pil dan denk je niet ‘ach we zien het wel’. Dan denk – en hoop – je ‘misschien zijn wij zo’n stel dat wel gelijk de eerste maand in verwachting raakt’. Bovendien is in mijn familie zwanger worden nog nooit een probleem geweest. Sterker nog: je kijkt ernaar en er zit een baby in. Dat ons geduld niet een paar maand maar twee jaar op de proef gesteld zou worden, dáár hadden we ons zéker niet op ingesteld…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *